Składniki (na 4 porcje):
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 500-600g buraków
- ½ bulwy selera korzeniowego
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody z 1 łyżką sosu sojowego
- 1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego
- 2 jabłka (w tym 1 do podania),
- sok z 1 cytryny
- jogurt grecki, do podania
- orzechy włoskie lub pestki słonecznika ok 60g
⠀
Sposób przygotowania:
Rozgrzać garnek wraz z oliwą. Wrzucić cebulę z czosnkiem, aż się zeszkli, około 4-5 minut. Dodać buraki i seler oraz ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Gotować bez przykrycia 15 – 20 minut, aż warzywa zaczną lekko mięknąć, dusząc się we własnych sokach. Dorzucić jabłko, gotować jeszcze 1 – 2 minuty. Następnie wlać bulion lub wodę z sosem sojowym ) i mleczko kokosowe; zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zblendować na krem. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z kleksem jogurtu, startym jabłkiem, orzechami włoskimi lub pestkami słonecznika
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 289 kcal Białko: 6 g Węglowodany: 36 g Tłuszcz: 15 g