Zupa krem z buraka, selera i jabłka z mleczkiem kokosowym

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 500-600g buraków
  • ½ bulwy selera korzeniowego
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody z 1 łyżką sosu sojowego
  • 1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego
  • 2 jabłka (w tym 1 do podania),
  • sok z 1 cytryny
  • jogurt grecki, do podania
  • orzechy włoskie lub pestki słonecznika ok 60g

Sposób przygotowania:

Rozgrzać garnek wraz z oliwą. Wrzucić cebulę z czosnkiem, aż się zeszkli, około 4-5 minut. Dodać buraki i seler oraz ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej. Gotować bez przykrycia 15 – 20 minut, aż warzywa zaczną lekko mięknąć, dusząc się we własnych sokach. Dorzucić jabłko, gotować jeszcze 1 – 2 minuty. Następnie wlać bulion lub wodę z sosem sojowym ) i mleczko kokosowe; zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zblendować na krem. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z kleksem jogurtu, startym jabłkiem, orzechami włoskimi lub pestkami słonecznika


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 289 kcal Białko: 6 g Węglowodany: 36 g Tłuszcz: 15 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Orzeźwiająca sałatka z mango, kurczakiem oraz sosem balsamicznym
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.