Ciasto orkiszowe z borówkami amerykańskimi

Składniki (na 9 porcji):

  • 4 jajka
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Ubić jajka z cukrem lub ksylitolem przez ok. 10 min. Dodać powoli olej rzepakowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać stopniowo do masy ciągle miksując. Dno tortownicy lub blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przelać masę do tortownicy, posypać borówkami. Piec ok. 45 min lub do suchego patyczka.


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 277 kcal

Białko: 5 g

Tłuszcz: 14 g

Węglowodany: 33 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Słoneczny makaron z sosem z żółtej papryki i słonecznikiem
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.