Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Składniki (na 3 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 cukinia (ok 250 g)
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej ( 3 do kotletów i 3 do panierowania)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 garści sałaty
  • 1 ogórek
  • 4 sztuki pomidorków koktajlowych
  • 5 łyżeczek natki pietruszki
  • 3 łyżeczki koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować z dodatkiem bulionu warzywnego. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Do miski wrzucić jajko, czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, przyprawy, zioła i dodać kaszę jaglaną. Wymieszać dokładnie.

W miskę rozbić jajko, z masy formować kotlety, obtoczyć w jajku, bułce tartej, kłaść na rozgrzaną oliwę. Z podanej porcji wychodzi 6 kotlecików, na porcję liczymy 2.

Podawać z sałatką ( sałata, ogórek, pomidor, cebulka) oraz dipem (jogurt naturalny, pietruszka, sól, pieprz).


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 277 kcal

Białko: 5 g

Tłuszcz: 14 g

Węglowodany: 33 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Fit lubisie z czekoladą
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.