Składniki (na 3 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 cukinia (ok 250 g)
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 6 łyżek bułki tartej ( 3 do kotletów i 3 do panierowania)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 garści sałaty
- 1 ogórek
- 4 sztuki pomidorków koktajlowych
- 5 łyżeczek natki pietruszki
- 3 łyżeczki koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować z dodatkiem bulionu warzywnego. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Do miski wrzucić jajko, czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, przyprawy, zioła i dodać kaszę jaglaną. Wymieszać dokładnie.
W miskę rozbić jajko, z masy formować kotlety, obtoczyć w jajku, bułce tartej, kłaść na rozgrzaną oliwę. Z podanej porcji wychodzi 6 kotlecików, na porcję liczymy 2.
Podawać z sałatką ( sałata, ogórek, pomidor, cebulka) oraz dipem (jogurt naturalny, pietruszka, sól, pieprz).
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 277 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 33 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]