Składniki (na 1 porcję)
- 80 g sera Halloumi
- 50 g ogórka
- 70 g papryki żółtej
- 100 g pomidorków koktajlowych
- dwie garści rukoli lub roszponki
- łyżeczka pestek słonecznika
- pół małej cebulki szalotki
Sos balsamiczny:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- ½ łyżki octu balsamicznego
- szczypta soli i pieprzu
⠀
Sposób przygotowania:
Rukolę wyłożyć na talerz, dodać pomidorki koktajlowe, pokrojonego w słupki ogórka i cebulę szalotkę. Na rozgrzanej patelni ułożyć pokrojoną w plastry paprykę oraz ser halloumi. Grillować z obu stron. Oliwę połączyć z octem balsamicznym, dodać miód. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć grillowany ser halloumi, posypać pestkami słonecznika. Jeśli nie lubicie słodkich sosów można użyć samej oliwy lub oleju lnianego.
Ser do kupienia w Lidlu lub w Biedronce 😉
Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 483 kcal Białko: 22 g Węglowodany: 26 g Tłuszcz: 34 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]