Gulasz – wegański gulasz węgierski

Składniki (na 5 porcji):

Składniki na pastę gulaszową:

  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • szczypta soli i cukru
  • 2/3 szklanki wody

Składniki na gulasz:

  • 2 marchewki / 500 g
  • 1/3 selera / 250 g
  • 1 pietruszka / 150 g
  • 3–4 łyżki oleju
  • 500 g pieczarek
  • 1 szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól

do podania: bułka grahamka lub ulubiona kasza (50 g)

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w półksiężyce. Na dnie patelni (do której jest przykrywka) rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, czyli do momentu, aż zacznie robić się przezroczysta. Następnie dodać przyprawy i smażyć na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po upływie tego czasu do cebuli z przyprawami wlać wodę, patelnię przykryć i dusić wszystko przez 10 minut. W tym czasie marchewkę, seler i pietruszki obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub połówki. Z ugotowanej cebuli zrobić pastę: wszystko przelać do  blendera i zblendować. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa korzeniowe. Smażyć na średnim ogniu, przez pierwsze 2 minuty nie mieszać, a potem mieszać jak najrzadziej – warzywa mają się zrumienić i być złote.

Po upływie tego czasu, kiedy warzywa będą złote i lekko miękkie dodać pieczarki, wymieszać i smażyć tak jak warzywa korzeniowe, czyli na chwilę je zostawić. Potem smażyć jeszcze 4 – 5 minut, mieszając jak najrzadziej.

Do miękkich warzyw dodać pastę, czerwone wino, bulion i sos sojowy. Przykryć i gotować przez 10 minut, na koniec doprawić solą. Jeśli jest za rzadki, pogotować kolejne 5 – 10 minut bez pokrywki. Podawać tradycyjnie z grahamką lub kaszą (50 g na porcję).


Wartość odżywcza na 1 porcję:  Energia:  456 kcal  Białko: 13,5 g   Węglowodany: 63 g   Tłuszcz: 18,6 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Ekspresowy makaron meksykański z fasolą i kukurydzą 
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.