Składniki (na 5 porcji):
Składniki na pastę gulaszową:
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka nasion kminku
- szczypta soli i cukru
- 2/3 szklanki wody
Składniki na gulasz:
- 2 marchewki / 500 g
- 1/3 selera / 250 g
- 1 pietruszka / 150 g
- 3–4 łyżki oleju
- 500 g pieczarek
- 1 szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
do podania: bułka grahamka lub ulubiona kasza (50 g)
⠀
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w półksiężyce. Na dnie patelni (do której jest przykrywka) rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, czyli do momentu, aż zacznie robić się przezroczysta. Następnie dodać przyprawy i smażyć na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po upływie tego czasu do cebuli z przyprawami wlać wodę, patelnię przykryć i dusić wszystko przez 10 minut. W tym czasie marchewkę, seler i pietruszki obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub połówki. Z ugotowanej cebuli zrobić pastę: wszystko przelać do blendera i zblendować. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa korzeniowe. Smażyć na średnim ogniu, przez pierwsze 2 minuty nie mieszać, a potem mieszać jak najrzadziej – warzywa mają się zrumienić i być złote.
Po upływie tego czasu, kiedy warzywa będą złote i lekko miękkie dodać pieczarki, wymieszać i smażyć tak jak warzywa korzeniowe, czyli na chwilę je zostawić. Potem smażyć jeszcze 4 – 5 minut, mieszając jak najrzadziej.
Do miękkich warzyw dodać pastę, czerwone wino, bulion i sos sojowy. Przykryć i gotować przez 10 minut, na koniec doprawić solą. Jeśli jest za rzadki, pogotować kolejne 5 – 10 minut bez pokrywki. Podawać tradycyjnie z grahamką lub kaszą (50 g na porcję).
Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 456 kcal Białko: 13,5 g Węglowodany: 63 g Tłuszcz: 18,6 g