Składniki (na 4 porcje)
- 1/2 kg boczniaków
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka mąki
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej, po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 bułki grahamki
⠀⠀
Sposób przygotowania
Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić na paseczki. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Wlać do garnka oliwę, dodać warzywa i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie dodać boczniaki i wymieszać. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Wlać bulion i zagotować, dodać listek laurowy, paprykę słodką i ostrą, gałkę, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotować ok 10 min. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię z 2 łyżkami oliwy i zeszklić ją od czasu do czasu mieszając, przez ok. 7 minut. Na koniec dodać obrany i starty czosnek oraz majeranek, wymieszać i podgrzać, odstawić z ognia. Do gotujących się boczniaków dodać koncentrat pomidorowy oraz zeszkloną cebulę. Na patelnię po cebuli wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podsmażać ją przez chwilę aż będzie lekko brązowa. Następnie dolewać stopniowo wywar z boczniaków i mieszać aż składniki się połączą. Przelać do garnka z boczniakami, wymieszać i zagotować. Posypać posiekaną natką i podawać z pieczywem.
Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 419 kcal Białko: 16 g Węglowodany: 71 g Tłuszcz: 11 g