Flaczki z boczniaków

flaczki

Składniki (na 4 porcje)

  • 1/2 kg boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej, po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 bułki grahamki

⠀⠀

Sposób przygotowania

Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić na paseczki. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Wlać do garnka oliwę, dodać warzywa i smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie dodać boczniaki i wymieszać. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Wlać bulion i zagotować, dodać listek laurowy, paprykę słodką i ostrą, gałkę, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotować ok 10 min. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię z 2 łyżkami oliwy i zeszklić ją od czasu do czasu mieszając, przez ok. 7 minut. Na koniec dodać obrany i starty czosnek oraz majeranek, wymieszać i podgrzać, odstawić z ognia. Do gotujących się boczniaków dodać koncentrat pomidorowy oraz zeszkloną cebulę. Na patelnię po cebuli wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podsmażać ją przez chwilę aż będzie lekko brązowa. Następnie dolewać stopniowo wywar z boczniaków i mieszać aż składniki się połączą. Przelać do garnka z boczniakami, wymieszać i zagotować. Posypać posiekaną natką i podawać z pieczywem.


Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 419 kcal Białko: 16 g Węglowodany: 71 g Tłuszcz: 11 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Ekspresowa zupa- krem z pomidorów z ciecierzycą i parmezanem
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.