Składniki (na 4 porcje):
- 400 g odsączonej ciecierzycy ze słoika
- 1 mały por
- 350 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir, sól, pieprz, papryka wędzona, papryka chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 ml mleka
- 4 łyżki słonecznika
- 4 łyżki sera typu parmezan lub mozzarelli light
Sposób przygotowania:
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojonego pora i smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać obranego i pokrojonego ziemniaka i smażyć jeszcze przez ok. minutę. Wrzucić pokrojone pomidory i dusić pod przykrywką prze ok 15-20 min, na końcu dodać ciecierzycę z puszki zagotować. Doprawić solą, przyprawami, dokładnie zmiksować na gładki krem w, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować, posypać parmezanem i ziarnami słonecznika.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 320 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 35 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]