Ekspresowa zupa- krem z pomidorów z ciecierzycą i parmezanem

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g odsączonej ciecierzycy ze słoika
  • 1 mały por
  • 350 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir, sól, pieprz, papryka wędzona, papryka chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki słonecznika
  •  4 łyżki sera typu parmezan lub mozzarelli light

Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojonego pora i smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać obranego i pokrojonego ziemniaka i smażyć jeszcze przez ok. minutę. Wrzucić pokrojone pomidory i dusić pod przykrywką prze ok 15-20 min, na końcu dodać ciecierzycę z puszki zagotować. Doprawić solą, przyprawami, dokładnie zmiksować na gładki krem w, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować, posypać parmezanem i ziarnami słonecznika.


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 320 kcal

Białko: 17 g

Tłuszcz: 13 g

Węglowodany: 35 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Risotto z kurczakiem i cukinią
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.