Kurczak Caprese z frytkami z batata

Składniki (na 1 porcję):

  • 100 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwy
  • 2 plastry(40 g) mozzarelli light
  • 1 mały batat lub 2 ziemniaki
  • 2 garści sałaty, rukoli, roszponki lub szpinaku
  • 1/4 cebuli
  • 1 ogórek
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, papryka słodka lub wędzona

Sposób przygotowania:

Fileta lekko rozbić, dokładnie doprawić solą i pieprzem, natrzeć tymiankiem. Mozzarellę oraz pomidora pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić filet z kurczaka, przykryć pokrywką i poddusić. Pod koniec położyć na nim plasterki pomidora oraz mozzarellę, poczekać aż ser się rozpuści, posypać świeżą bazylią. Bataty lub ziemniaki pokroić w słupki, oprószyć przyprawami( sól, pieprz, papryka wędzona lub słodka) i zapiekać w piekarniku ok 20 minut. Podawać z surówką ( sałatka, cebula, ogórek, oliwa).


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 529 kcal

Białko: 39 g

Tłuszcz: 16 g

Węglowodany: 61 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Dietetyczna pizza
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.