Składniki (na 1 porcję):
- 100 g fileta z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwy
- 2 plastry(40 g) mozzarelli light
- 1 mały batat lub 2 ziemniaki
- 2 garści sałaty, rukoli, roszponki lub szpinaku
- 1/4 cebuli
- 1 ogórek
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz, tymianek, bazylia, papryka słodka lub wędzona
Sposób przygotowania:
Fileta lekko rozbić, dokładnie doprawić solą i pieprzem, natrzeć tymiankiem. Mozzarellę oraz pomidora pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić filet z kurczaka, przykryć pokrywką i poddusić. Pod koniec położyć na nim plasterki pomidora oraz mozzarellę, poczekać aż ser się rozpuści, posypać świeżą bazylią. Bataty lub ziemniaki pokroić w słupki, oprószyć przyprawami( sól, pieprz, papryka wędzona lub słodka) i zapiekać w piekarniku ok 20 minut. Podawać z surówką ( sałatka, cebula, ogórek, oliwa).
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 529 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 61 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]