Rozgrzewająca zupa-krem z dyni

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g dyni
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 papryki
  • ¼ selera korzeniowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka pestek z dyni lub mieszanki pestek
  • kurkuma, sól, pieprz, imbir

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę pokroić w kostkę. W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię marchewkę, pietruszkę ,paprykę, seler, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć, co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka. Przelać do miseczek, dodać kleks jogurtu greckiego oraz posypać pestkami.


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 194 kcal

Białko: 7 g

Tłuszcz: 6 g

Węglowodany: 30 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Szpinakowa babka z orzechami i skórką pomarańczową
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.