Składniki (na 2 porcje):
- 300 g dyni
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1/2 papryki
- ¼ selera korzeniowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka pestek z dyni lub mieszanki pestek
- kurkuma, sól, pieprz, imbir
Sposób przygotowania:
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę pokroić w kostkę. W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię marchewkę, pietruszkę ,paprykę, seler, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć, co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka. Przelać do miseczek, dodać kleks jogurtu greckiego oraz posypać pestkami.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 194 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 30 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]