Składniki (na 3 porcje):
- 180 g makaronu pełnoziarnistego,
- 2 cebule
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 9 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 15 pomidorków koktajlowych
- 30 g parmezanu lub innego twardego sera,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 3 garście rukoli,
- sól, pieprz, papryczka chili.
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie. Szparagi oczyścić, obciąć twarde końcówki i zblanszować. Pomidory wyjąć ze słoika, pokroić w plasterki, tak samo jak obrane ząbki czosnku oraz pomidorki koktajlowe. Podgotowane łodygi pokroić w plasterki, dorzucić na patelnie, zmniejszyć gaz, dodać sól, doprawić solą, pieprzem i dodać papryczkę chilli i chwilkę podsmażać.
Makaron ugotować. Odlać i zostawić trochę wody z gotowania. Makaron oraz wodę wlać na patelnię z podsmażonymi rzeczami, wymieszać. Na talerze nałożyć rukolę, makaron i posypać parmezanem.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 491 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 65 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]