Lekki makaron ze szparagami i pomidorami

Składniki (na 3 porcje):

  • 180 g makaronu pełnoziarnistego,
  • 2 cebule
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • 9 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 30 g parmezanu lub innego twardego sera,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 3 garście rukoli,
  • sól, pieprz, papryczka chili.

Sposób przygotowania:

Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie. Szparagi oczyścić, obciąć twarde końcówki i zblanszować. Pomidory wyjąć ze słoika, pokroić w plasterki, tak samo jak obrane ząbki czosnku oraz pomidorki koktajlowe. Podgotowane łodygi pokroić w plasterki, dorzucić na patelnie, zmniejszyć gaz, dodać sól, doprawić solą, pieprzem i dodać papryczkę chilli i chwilkę podsmażać.
Makaron ugotować. Odlać i zostawić trochę wody z gotowania. Makaron oraz wodę wlać na patelnię z podsmażonymi rzeczami, wymieszać. Na talerze nałożyć rukolę, makaron i posypać parmezanem.

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 491 kcal

Białko: 15 g

Tłuszcz: 18 g

Węglowodany: 65 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Rozgrzewająca zupa-krem z dyni
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.