Orkiszowe gofry z owocami

Składniki (na 10 sztuk ):

  • 250g mąki orkiszowej
  • 150ml mleka lub mleka roślinnego
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 500 g truskawek
  • 5 kiwi
  •  500 g serka typu kvarg (2 i 1/2 opakowania)

Sposób przygotowania:

CZmiksować jajka z mlekiem i olejem, dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
Chwilę miksować i odstawić masę na 15-20 minut. Po tym czasie posmarować gofrownicę olejem (polecam używać do tego pędzelka).
Nakładać na nią masę łyżką – po 2 łyżki na jednego gofra i piec po 4-5 minut. Po upieczeniu posmarować serkiem i nałożyć owoce.

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 235 kcal

Białko: 10 g

Tłuszcz: 7 g

Węglowodany: 33 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.