Makaron z pesto ze świeżych pomidorów

Makaron z pesto ze świeżych pomidorów

Składniki (na 3 porcje)

  • 450 g pomidorów malinowych lub koktajlowych
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych (uprażonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka rodzynek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 210 g makaronu pełnoziarnistego
  • 3 łyżki starego parmezanu
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki

⠀⠀

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładkie pesto. Jeżeli jest zbyt wodniste dodać jeszcze garstkę migdałów, a jeżeli wyda się niewystarczająco mokre, dolać troszkę oliwy. Doprawić solą oraz pieprzem. W osolonej wodzie ugotować makaron na al dente, odcedzić i do garnka przelać całe pesto. Wszystko wymieszać i podawać skropione oliwą i posypane świeżo startym pieprzem i parmezanem.


Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 502 kcal Białko: 17 g Węglowodany: 57 g Tłuszcz: 22 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Deser malinowo- czekoladowy
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.