Składniki (na 3 porcje)
- 450 g pomidorów malinowych lub koktajlowych
- 1/3 szklanki płatków migdałowych (uprażonych)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka rodzynek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 210 g makaronu pełnoziarnistego
- 3 łyżki starego parmezanu
- garść świeżej bazylii
- szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki
⠀⠀
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładkie pesto. Jeżeli jest zbyt wodniste dodać jeszcze garstkę migdałów, a jeżeli wyda się niewystarczająco mokre, dolać troszkę oliwy. Doprawić solą oraz pieprzem. W osolonej wodzie ugotować makaron na al dente, odcedzić i do garnka przelać całe pesto. Wszystko wymieszać i podawać skropione oliwą i posypane świeżo startym pieprzem i parmezanem.
Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 502 kcal Białko: 17 g Węglowodany: 57 g Tłuszcz: 22 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]