Składniki (na 3 porcje)
- 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
- 2 cebule
- 4 suszone śliwki
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 1 jałowiec
- 1 goździk
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
⠀⠀
Sposób przygotowania
Na patelni na oleju rozgrzać cebulę dodać ziele, jałowiec, goździki i liście laurowe. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem lub zblendować. Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Do fasoli dodać podsmażoną cebulkę, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Wyłożyć do miseczki, wymieszać z pokrojonymi suszonymi śliwkami. Przygotowaną pastą posmarować pieczywo. Dodać plasterki kiszonego ogórka.
Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 256 kcal Białko: 8 g Węglowodany: 33 g Tłuszcz: 11 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]