Smalec z fasoli

Składniki (na 3 porcje)

  • 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 cebule
  • 4 suszone śliwki
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 jałowiec
  • 1 goździk
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

⠀⠀

Sposób przygotowania

Na patelni na oleju rozgrzać cebulę dodać ziele, jałowiec, goździki i liście laurowe. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem lub zblendować. Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Do fasoli dodać podsmażoną cebulkę, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Wyłożyć do miseczki, wymieszać z pokrojonymi suszonymi śliwkami. Przygotowaną pastą posmarować pieczywo. Dodać plasterki kiszonego ogórka.


Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 256 kcal Białko: 8 g Węglowodany: 33 g Tłuszcz: 11 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Makaron z pesto ze świeżych pomidorów
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.