Składniki (na 3 porcje)
- 350 g jogurtu greckiego lub naturalnego (250 g do ciasta i 100 g do polania)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- dwie garście czereśni lub innych owoców
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy lub miodu
⠀⠀
Sposób przygotowania
W misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po kilka połówek czereśni.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Polać jogurtem i syropem klonowym.
Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 448 kcal Białko: 18 g Węglowodany: 62 g Tłuszcz: 14 g