Placuszki jogurtowe z owocami

Placuszki jogurtowe z owocami

Składniki (na 3 porcje)

  • 350 g jogurtu greckiego lub naturalnego (250 g do ciasta i 100 g do polania)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • dwie garście czereśni lub innych owoców
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy lub miodu

⠀⠀

Sposób przygotowania

W misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po kilka połówek czereśni.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Polać jogurtem i syropem klonowym.


Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 448 kcal Białko: 18 g Węglowodany: 62 g Tłuszcz: 14 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Ekspresowe białkowe placuszki z owocami 
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.