Risotto z kurczakiem i cukinią

Risotto z kurczakiem i cukinią

Składniki (na 2 porcje)

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g fileta z kurczaka
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g cukinii
  • ok. 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki: kurkumy, oregano, tymianku, papryki ostrej lub słodkiej, szczypta soli i pieprzu

⠀⠀

Sposób przygotowania

W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty na tarce czosnek, dodać łyżeczkę masła ryż i dokładnie go pokryć tłuszczem. Wlać wino i redukować przez kilkanaście sekund aż odparuje. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię i smażyć razem przez około minutę. W międzyczasie dodać wszystkie przyprawy.
Na osobnej patelni obsmażyć pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawić go solą oraz pieprzem i obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając, odłożyć na bok.
Do ryżu wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Na koniec dodać podsmażonego kurczaka.
Odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki, 2/3 ilości tartego parmezanu, 2 łyżeczki masła. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera.


Wartość odżywcza na 1 porcję: Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 603 kcal Białko: 31 g Węglowodany: 57 g Tłuszcz: 26 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Makaron z pesto ze świeżych pomidorów
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.