Składniki (na 2 porcje)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g fileta z kurczaka
- 100 g ryżu do risotto
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 czerwona papryka
- 200 g cukinii
- ok. 500 ml bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżeczki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki: kurkumy, oregano, tymianku, papryki ostrej lub słodkiej, szczypta soli i pieprzu
⠀⠀
Sposób przygotowania
W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty na tarce czosnek, dodać łyżeczkę masła ryż i dokładnie go pokryć tłuszczem. Wlać wino i redukować przez kilkanaście sekund aż odparuje. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i cukinię i smażyć razem przez około minutę. W międzyczasie dodać wszystkie przyprawy.
Na osobnej patelni obsmażyć pokrojonego w kosteczkę kurczaka, doprawić go solą oraz pieprzem i obsmażać przez około 3 minuty co chwilę mieszając, odłożyć na bok.
Do ryżu wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Na koniec dodać podsmażonego kurczaka.
Odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki, 2/3 ilości tartego parmezanu, 2 łyżeczki masła. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera.
Wartość odżywcza na 1 porcję: Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 603 kcal Białko: 31 g Węglowodany: 57 g Tłuszcz: 26 g