Leczo cukiniowo-pomidorowe

Leczo cukiniowo-pomidorowe

Składniki (na 3 porcje)

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g kiełbasy drobiowej
  • 3 papryki
  • 3 cukinie (ok. 1 kg)
  • ok. 700 g passaty pomidorowej lub pomidorów
  • przyprawy: sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki,1/2 papryki wędzonej, 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 kromki pieczywa

⠀⠀

Sposób przygotowania

W dużym garnku podgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przez chwilę zeszklić. Kiełbasę obrać i pokroić na plasterki, dodać do cebuli i dalej smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez około 5-7 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę i mieszając smażyć na nieco większym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając podsmażać wszystko przez kolejne 5 minut. Wlać passatę pomidorową lub pomidory i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z pieczywem.


Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 504 kcal Białko: 33 g Węglowodany: 52 g Tłuszcz: 18 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Dyniowe ciasto z przyprawami korzennymi
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.