Składniki (na 5 porcji):
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 17 g drożdży
- 500 g kapusty kwaszonej
- łyżeczka kminku
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
- szklanka mąki orkiszowej
- szczypta soli, pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g sera mozzarelli light
⠀
Sposób przygotowania:
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby (wcześniej namoczone) i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem, kminkiem i majerankiem
WYRABIAMY CIASTO
Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy jaja, drożdże rozpuszczone w śmietanie, sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.
LEPIMY PIEROGI
Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła. Nakładamy farsz, formując małe pierożki. Następnie smarujemy jajkiem z wierzchu, posypujemy mozzarellą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 20-30 minut. Z tej porcji wychodzi ok 50 mniejszych pierożków. Na porcje do zjedzenia przeznaczamy 10.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 398 kcal Białko: 13 g Węglowodany: 27 g Tłuszcz: 26 g