Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Składniki (na 5 porcji):

  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 17 g drożdży
  • 500 g kapusty kwaszonej
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g sera mozzarelli light

Sposób przygotowania:

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby (wcześniej namoczone) i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem, kminkiem i majerankiem
WYRABIAMY CIASTO
Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy jaja, drożdże rozpuszczone w śmietanie, sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.
LEPIMY PIEROGI
Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła. Nakładamy farsz, formując małe pierożki. Następnie smarujemy jajkiem z wierzchu, posypujemy mozzarellą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 20-30 minut. Z tej porcji wychodzi ok 50 mniejszych pierożków. Na porcje do zjedzenia przeznaczamy 10.


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 398 kcal Białko: 13 g Węglowodany: 27 g Tłuszcz: 26 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]
Czytaj:  Orkiszowe gofry z owocami
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.