Składniki (na 3 porcj2):
- 4 bakłażany (ok 900 g)- jeśli nie macie bakłażanów możecie też użyć naszej cukinii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie passaty pomidorowej (ok 700 ml)
- 2 opakowania sera mozzarella light (240 g)
- 60 g sera typu parmezan
- pieprz, sól
- garść bazylii
⠀
Sposób przygotowania:
Odciąć oba końce bakłażana. Następnie przy pomocy obieraczki zdjąć skórkę po dwóch stronach warzywa. Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Rozłożyć plastry bakłażana na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować plastry oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 15 min. Gdy bakłażany się pieką, zrobić sos. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć na średnim ogniu aż się zeszkli, ok. 5 min. Dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć przez minutę. Następnie wlej passatę pomidorową, doprawić sos solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez 15 min. Na koniec doprawić sos chilli i dodać listki bazylii. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić kilka łyżek sosu pomidorowego. Następnie ułożyć ścisło plastry bakłażana układając je wzdłuż formy. Bakłażana pokryć sosem pomidorowym, a następnie posypać startym serem mozzarella. Następnie ułożyć plastry bakłażana, tym razem w poprzek formy, dzięki temu zapiekanka będzie się lepiej kroić. Bakłażana polać sosem pomidorowym, a na to znów rozsypać ser mozzarella. W zależności od wielkości formy, uda się przygotować 2 lub 3 warstwy. Na koniec posypać zapiekankę parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 25-30 minut, aż ser się ładnie roztopi i przyrumieni.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 495 kcal Białko:32g Węglowodany:37g Tłuszcz:24g