Składniki (na 1 porcję):
- 4 bakłażany (ok 900 g)- jeśli nie macie bakłażanów możecie też użyć naszej cukinii
- 3 garście szpinaku
- 1 garść rukoli
- 1/2 ogórka
- 3 rzodkiewki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 mała cebula szalotka
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1łyżka pestek słonecznika
- sól, pieprz
⠀
Sposób przygotowania:
Szpinak i rukolę opłukać i ułożyć na talerzu, dodać pokrojoną cebulę, pomidorki, ogórka oraz rzodkiewkę. Na wierzch ułożyć zgrillowaną pierś z kurczaka. Do słoiczka lub miseczki wlać oliwę, ocet i miód. Całość energicznie wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać podprażonymi pestkami słonecznika. Jeśli nie macie octu balsamicznego, możecie zrobić sos musztardowy lub winegret.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 339kcal Białko:29g Węglowodany:31g Tłuszcz:11g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]