Ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi

Składniki (na 12 porcji):

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (może być ksylitol)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • łyżeczka starej skórki z pomarańczy
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać w misce razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami. W drugiej misce wymieszać: marchew, olej, jajka, brązowy cukier, ekstrakt z waniliowy oraz skórkę pomarańczową. Zawartość obu misek wymieszać razem. Przełożyć do formy i piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 min.



Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 153 kcal Białko: 4 g Węglowodany: 18 g Tłuszcz: 8 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Ciasto orkiszowe z rabarbarem i truskawkami
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.