Składniki (na 15 porcji):
- 230 g mąki mąki orkiszowej
- szklanka kefiru lub maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 ml szklanki oleju roślinnego
- 1 jajo
- 130 g cukru
- szklanka żurawiny
- starka skórki z 1 pomarańczy
- 70 g pistacji niesolonych
- ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić jajko, cukier, kefir lub maślankę, olej, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać żurawinę i pistacje, krótko wymieszać. Formę małą keksówkę wysmarować olejem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC bez termoobiegu przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie a następnie wyjąć na paterę
⠀
⠀
⠀
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 214 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 32 g