Świąteczne ciasto żurawinowo-pistacjowe

Składniki (na 15 porcji):

  • 230 g mąki mąki orkiszowej
  • szklanka kefiru lub maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajo
  • 130 g cukru
  • szklanka żurawiny
  • starka skórki z 1 pomarańczy
  • 70 g pistacji niesolonych
  • ekstrakt z wanilii

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić jajko, cukier, kefir lub maślankę, olej, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać żurawinę i pistacje, krótko wymieszać. Formę małą keksówkę wysmarować olejem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC bez termoobiegu przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie a następnie wyjąć na paterę



Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 214 kcal

Białko: 4 g

Tłuszcz: 8 g

Węglowodany: 32 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Kolorowa sałatka z grillowaną gruszką, cukinią, serem halloumi oraz sosem balsamicznym
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.