Dyniowe ciasto z przyprawami korzennymi

Składniki (na 12 porcji):

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jaja
  • łyżka masła
  • 100 g ksylitolu (75 g do ciasta i 25g na wierzch)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

Dynię upiec w 180 stopniach i zblendować. Mąkę przesiać w misce razem z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, ksylitolem, cukrem waniliowym. W drugiej misce wymieszać: puree, olej, jajka. Zawartość obu misek wymieszać razem. Przełożyć do keksówki. Przygotować skorupkę cynamonową: masło posiekać i połączyć (np. palcami) z ksylitolem (25 g) i cynamonem. Położyć na wierzchu ciasta i piec w 180 stopniach przez ok. 30 min.



Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 270 kcal

Białko: 31 g

Tłuszcz: 13 g

Węglowodany: 26 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Makaron z pieczoną fetą i pomidorami
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.