Składniki (na 12 porcji):
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jaja
- łyżka masła
- 100 g ksylitolu (75 g do ciasta i 25g na wierzch)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Dynię upiec w 180 stopniach i zblendować. Mąkę przesiać w misce razem z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, ksylitolem, cukrem waniliowym. W drugiej misce wymieszać: puree, olej, jajka. Zawartość obu misek wymieszać razem. Przełożyć do keksówki. Przygotować skorupkę cynamonową: masło posiekać i połączyć (np. palcami) z ksylitolem (25 g) i cynamonem. Położyć na wierzchu ciasta i piec w 180 stopniach przez ok. 30 min.
⠀
⠀
⠀
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 270 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 26 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]