Składniki (na 1 porcję):
- 30 g kaszy bulgur
- 1/2 kalarepy
- 1 ogórek
- garść sałaty, rukoli lub roszponki
- 1/3 mango
- 100 g ciecierzycy ze słoika
- łyżka szczypiorku
- Sos orzechowy:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować. Ciecierzycę wyjąć z puszki, odcedzić. Mango, kalarepę, ogórka obrać i pokroić w plastry. W misce ułożyć sałatę, na niej kaszę, ogórka, kalarepę, ciecierzyc, mango. Sos orzechowy: na patelnie wlać sos sojowy, masło orzechowe, miód, sok z cytryny, dolać 2 łyżki wody i zagotować. Wlać na środek miski, posypać szczypiorkiem.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 545 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 90 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]