Warzywne pizzerinki z cukinii  

Składniki (na 1 porcję):

  • 300 g cukinii
  • 160 g pieczarek (ok 8 sztuk)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • ½ sztuki sera mozzarella light ( ok 60 g)
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej (ok 60 g)
  • łyżka sera parmezan (ok 8 g)
  • garść rukoli
  • oregano, bazylia, sól, pieprz, tymianek
  •  6 łyżeczek passaty lub koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, wytrzeć, pokroić wszerz w plastry o grubości ok. 1 cm (wyjdą ok. 4 plastry). Delikatnie posolić z jednej strony, każdym plaster posmarować koncentratem lub passatą, ułożyć na nim plaster pomidora, plaster pieczarki i cienki plasterek sera mozzarella, obficie posypać ziołami (bazylia, oregano, tymianek). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polanym oliwą i zapiec ok. 10-15 minut w 180 stopni. Po upieczenie posypać rukolą i parmezanem.


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 498 kcal

Białko: 31 g

Tłuszcz: 21 g

Węglowodany: 54 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Piernikowa owsianka z mandarynkami
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.