Składniki (na 1 porcję):
- 300 g cukinii
- 160 g pieczarek (ok 8 sztuk)
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
- ½ sztuki sera mozzarella light ( ok 60 g)
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej (ok 60 g)
- łyżka sera parmezan (ok 8 g)
- garść rukoli
- oregano, bazylia, sól, pieprz, tymianek
- 6 łyżeczek passaty lub koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, wytrzeć, pokroić wszerz w plastry o grubości ok. 1 cm (wyjdą ok. 4 plastry). Delikatnie posolić z jednej strony, każdym plaster posmarować koncentratem lub passatą, ułożyć na nim plaster pomidora, plaster pieczarki i cienki plasterek sera mozzarella, obficie posypać ziołami (bazylia, oregano, tymianek). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polanym oliwą i zapiec ok. 10-15 minut w 180 stopni. Po upieczenie posypać rukolą i parmezanem.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 498 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 54 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]