Składniki (na 7 porcji):
- 25 g drożdzy
- 150 ml mleka
- 300 g mąki orkiszowej
- 200 g pieczarek
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 120 g mozzarelli light
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g szpinaku (4 garście)
- 50 g rukoli (2 garście)
- 1/2 łyżki cukru
- sól, pieprz, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
Drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól wymieszać w misce, a następnie dobrze wyrobić ciasto tak aby było elastyczne. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 0,5 h w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, krótko wyrobić i podzielić na porcje. Z każdej porcji formować małą pizzę. Szpinak poddusić na oliwie, odstawić. Na każdą pizzę nałożyć sos z przecieru pomidorowego z czosnkiem i szczyptą soli oraz dodatki. Wierzch każdej mini pizzy posypać serem i suszonymi ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 15-20 minut. Posypać rukolą.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 260 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 41 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]