Orkiszowe pizzerinki

Składniki (na 7 porcji):

  • 25 g drożdzy
  • 150 ml mleka
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 200 g pieczarek
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 120 g mozzarelli light
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g szpinaku (4 garście)
  • 50 g rukoli (2 garście)
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól, pieprz, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól wymieszać w misce, a następnie dobrze wyrobić ciasto tak aby było elastyczne. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 0,5 h w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, krótko wyrobić i podzielić na porcje. Z każdej porcji formować małą pizzę. Szpinak poddusić na oliwie, odstawić. Na każdą pizzę nałożyć sos z przecieru pomidorowego z czosnkiem i szczyptą soli oraz dodatki. Wierzch każdej mini pizzy posypać serem i suszonymi ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 15-20 minut. Posypać rukolą.


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 260 kcal

Białko: 11 g

Tłuszcz: 6 g

Węglowodany: 41 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Jesienna owsianka z karmelizowanymi śliwkami
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.