Składniki (na 12 porcji):
- 150 g szpinaku
- 5 łyżek soku z cytryny
- 100 ml oleju
- 300 g mąki orkiszowej jasnej (2 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 80 g orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
- Składniki na lukier:
- 50 g cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Rozmrożony i odsączony szpinak (albo świeży) zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich zmiksowany szpinak i krótko wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ciasta – krótko zmiksuj. Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
Przygotuj lukier – cukier puder wymieszaj z mlekiem i polej nim ciasto. Na koniec posyp wierzch skórką pomarańczową.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 307 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 39 g