Szpinakowa babka z orzechami i skórką pomarańczową

Składniki (na 12 porcji):

  • 150 g szpinaku
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 100 ml oleju
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 80 g orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  • Składniki na lukier:
  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Rozmrożony i odsączony szpinak (albo świeży) zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich zmiksowany szpinak i krótko wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ciasta – krótko zmiksuj. Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
Przygotuj lukier – cukier puder wymieszaj z mlekiem i polej nim ciasto. Na koniec posyp wierzch skórką pomarańczową.


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 307 kcal

Białko: 6 g

Tłuszcz: 14 g

Węglowodany: 39 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Makaron z pesto ze świeżych pomidorów
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.