Składniki (na 4 porcje):
- 2 żółte papryki (500 g)
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- ½ łyżeczki płatków chili lub papryka chilli
- łyżka sosu sojowego
- ¼ szklanki kremówki 30%
- 320 g makaronu
- ½ szklanki parmezanu
- 4 łyżki pestek słonecznika ⠀⠀
⠀
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Piec papryki w całości bez tłuszczu przez około 30 minut, obracając kilka razy, aż będą całkowicie miękkie.
Każdą paprykę owinąć folią spożywczą lub przełożyć do miski z pokrywką. Po 15 minutach zdjąć folię i wystudzić papryki na tyle, żeby można je obrać ze skórki i pokroić na 3 cm paski.
Na patelni rozgrzać oliwę wraz z czosnkiem. Smażyć do momentu, kiedy czosnek będzie miękki i zacznie nabierać koloru. Dodać płatki chili, przygotowaną paprykę, kremówkę i sos sojowy . Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż soki, oliwa i śmietana się połączą. Przełożyć wszystko do blendera i zmiksować na gładki krem.
Ugotować makaron w mocno osolonej wodzie. Odcedzić, zachowując 1 szklankę makaronowej wody. Makaron połączyć z sosem i wodą. Dodać stopniowo parmezan. Gotować aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Przełożyć makaron na talerze, polać sosem, który pozostał na dnie garnka. Posypać uprażonym słonecznikiem.
Wartość odżywcza na 1 porcję: