Pieczone pączki twarogowe

Pieczone pączki twarogowe

Składniki (na 6 porcji):

  • 250g twarogu
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • dowolne nadzienie (miód, konfitura)

Sposób przygotowania:

Twaróg rozetrzeć widelcem, zmiksować z jajkiem oraz dowolnym cukrem lub ksylitolem. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać kilka kropel aromatu.
Całość wyrobić dłonią na jednolitą konsystencję (masa powinna być klejąca). Ciasto podzielić na 6 równych części.
Każdą z nich lekko spłaszczyć, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić. Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.


Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 195 kcal Białko: 11g Węglowodany: 30g Tłuszcz: 3g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Deser a'la oreo
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.