Składniki (na 1 porcję):
- 1 mała cebula
- 2 jaja
- plaster sera żółtego
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki passaty lub przecieru pomidorowego
- garść rukoli lub roszponki
- 6 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, oregano
⠀
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Roszponkę umyć i osuszyć. Pomidorki umyć,i przekroić na pół. Jajka umyć ciepłą wodą, osuszyć i rozbić- białka starannie wbić do czystego i suchego wysokiego naczynia. Żółtka rozmieszać widelcem. Do białek dodać szczyptę soli i ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną na sztywną pianę. Bardzo delikatnie połączyć pianę z białek z rozmieszanymi żółtkami i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Po chwili wrzucić cebulę. Smażyć przez kilka minut, co chwilę mieszając.Usmażoną cebulę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni patelni. Następnie przełożyć jajeczną masę na patelnię. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Po około 3-5 minutach przełożyć na drugą stronę i równomiernie rozsmarować passatą lub przecierem i rozłożyć ser. Gotowego omleta przełożyć na talerz. Na górze położyć roszponkę lub rukolę i pomidorki. ⠀
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 408 kcal Białko: 20 g Węglowodany: 21 g Tłuszcz: 27 g