Orkiszowe placuszki na maślance z prażonymi jabłkami

Orkiszowe placuszki na maślance z prażonymi jabłkami

Składniki (na 3 porcje):

  • szklanka maślanki 250 ml
  • 1 jajko
  • szklanka mąki orkiszowej ok 120 g
  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. 1 jabłko pokroić na cienkie plasterki. Pozostałe dwa jabłka pokroić w kostkę, dorzucić łyżeczkę miodu, podprażyć na patelni, na końcu dosypać cynamon. Do miski wlać maślankę, wbić jajko i wymieszać. Dodać mąkę z sodą, solą i cukrem i wymieszać na jednolite ciasto. Dodać jabłko oraz cynamon, wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię z łyżką tłuszczu, nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć na złoty kolor przez kilka minut, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Odłożyć na talerz. Polać jogurtem i posypać podprażonymi jabłkami. Z porcji wychodzi ok 12 sztuk. Na porcję liczymy 4 sztuki.⠀



Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 469 kcal Białko: 14 g Węglowodany: 60 g Tłuszcz: 17 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]
Czytaj:  Pieczony naleśnik "dutch baby" ze śliwkami 
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.