Składniki (na 3 porcje):
- szklanka maślanki 250 ml
- 1 jajko
- szklanka mąki orkiszowej ok 120 g
- 3 duże jabłka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 250 ml jogurtu naturalnego
⠀
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. 1 jabłko pokroić na cienkie plasterki. Pozostałe dwa jabłka pokroić w kostkę, dorzucić łyżeczkę miodu, podprażyć na patelni, na końcu dosypać cynamon. Do miski wlać maślankę, wbić jajko i wymieszać. Dodać mąkę z sodą, solą i cukrem i wymieszać na jednolite ciasto. Dodać jabłko oraz cynamon, wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię z łyżką tłuszczu, nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć na złoty kolor przez kilka minut, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Odłożyć na talerz. Polać jogurtem i posypać podprażonymi jabłkami. Z porcji wychodzi ok 12 sztuk. Na porcję liczymy 4 sztuki.⠀
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 469 kcal Białko: 14 g Węglowodany: 60 g Tłuszcz: 17 g