Deser o smaku batonika pierrot

Deser o smaku batonika pierrot

Składniki (na 1 porcję):

  • 25 g kaszy jaglanej ( 1/2 torebki)
  • 100 ml mleka sojowego lub zwykłego
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki masła orzechowego
  • 1 herbatnik
  • 1 kotka gorzkiej czekolady
  • 3 orzechy laskowe lub nerkowca
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  •  50 ml wody

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną opłukać przez około 1 minutę na sitku pod gorącą wodą a następnie zimną aby straciła gorycz. Wsypać do małego garnka, dodać ksylitol i zalać wodą i mlekiem. Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu, aż wsiąknie większość płynu (ok. 15-17 minut). Przelać do naczynka (najlepiej wysokiego) i zblendować z kakao. Wymieszać z masłem orzechowym. Przełożyć masę do naczynka, wystudzić i włożyć do lodówki na godzinkę. Kostkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Polać deserek czekoladą i posypać posiekanymi orzechami oraz herbatnikiem. Deser włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.⠀



Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 309 kcal Białko: 10 g Węglowodany: 42 g Tłuszcz: 13 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Ekspresowa pizza z tym co w lodówce zalega
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.