Składniki (na 1 porcję):
- 25 g kaszy jaglanej ( 1/2 torebki)
- 100 ml mleka sojowego lub zwykłego
- 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżki masła orzechowego
- 1 herbatnik
- 1 kotka gorzkiej czekolady
- 3 orzechy laskowe lub nerkowca
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 50 ml wody
⠀
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać przez około 1 minutę na sitku pod gorącą wodą a następnie zimną aby straciła gorycz. Wsypać do małego garnka, dodać ksylitol i zalać wodą i mlekiem. Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu, aż wsiąknie większość płynu (ok. 15-17 minut). Przelać do naczynka (najlepiej wysokiego) i zblendować z kakao. Wymieszać z masłem orzechowym. Przełożyć masę do naczynka, wystudzić i włożyć do lodówki na godzinkę. Kostkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Polać deserek czekoladą i posypać posiekanymi orzechami oraz herbatnikiem. Deser włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.⠀
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 309 kcal Białko: 10 g Węglowodany: 42 g Tłuszcz: 13 g