Składniki (na 1 porcję):
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki orkiszowej (60 g)
- 125 ml mleka 2%
- 40 g erytrolu (30g do naleśnika i 10g do posypania)
- 2 śliwki
- łyżeczka oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, aby mocno się nagrzało. Połączyć jajka, mleko, przesianą mąkę, erytrol i sól. Ciasto ma być lejące i gładkie. Rozgrzane naczynie wyjąć z pieca i rozpuścić na nim olej, po czym rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia. Wylać gotowe ciasto, na wierzch śliwki i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru. Naleśnik podawać ciepły, oprószony cukrem pudrem z erytrolu.
⠀
⠀
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 498 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 103 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]