Pieczony naleśnik “dutch baby” ze śliwkami 

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki orkiszowej (60 g)
  • 125 ml mleka 2%
  • 40 g erytrolu (30g do naleśnika i 10g do posypania)
  • 2 śliwki
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawić na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, aby mocno się nagrzało. Połączyć jajka, mleko, przesianą mąkę, erytrol i sól. Ciasto ma być lejące i gładkie. Rozgrzane naczynie wyjąć z pieca i rozpuścić na nim olej, po czym rozprowadzić go po dnie i bokach naczynia. Wylać gotowe ciasto, na wierzch śliwki i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru. Naleśnik podawać ciepły, oprószony cukrem pudrem z erytrolu.


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 498 kcal

Białko: 24 g

Tłuszcz: 16 g

Węglowodany: 103 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Kurczak w sosie cukiniowo-cytrynowym
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.