Składniki (na 2 porcje)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pomidorów (mogą być z puszki)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki starego parmezanu lub innego sera
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 160 g makaronu pełnoziarnistego
- sól, pieprz, szczypta cukru
⠀⠀
Sposób przygotowania:
Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę, na końcu dodać czosnek. Dodać pokrojone pomidory, ocet balsamiczny. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru, dodać kapary oraz oliwki. Do sosu dodać tuńczyka. Makaron ugotować al dente. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.
Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 542 kcal Białko: 32 g Węglowodany: 68 g Tłuszcz: 16 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]