Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Składniki (na 2 porcje)

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki starego parmezanu lub innego sera
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 160 g makaronu pełnoziarnistego
  • sól, pieprz, szczypta cukru

⠀⠀

Sposób przygotowania:

Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę, na końcu dodać czosnek. Dodać pokrojone pomidory, ocet balsamiczny. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru, dodać kapary oraz oliwki. Do sosu dodać tuńczyka. Makaron ugotować al dente. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.


Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 542 kcal Białko: 32 g Węglowodany: 68 g Tłuszcz: 16 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Dyniowe ciasto z przyprawami korzennymi
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.