Składniki (na 2 porcje):
- 140 g makaronu typu wstążki,
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 300g)
- 32 g parmezanu lub innego twardego sera (4 łyżki)
- garść pistacji (ok. 30g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 2 garście roszponki
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente. Gotowy odcedzić zostawiając wcześniej ok. 1/2 szklanki wody, w której makaron się gotował. Końcówki szparagów odłamać. Resztę warzywa umyć.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi i smażyć je kilka minut, aż zmiękną i nieco się zrumienią. Dołożyć ugotowany makaron, starty parmezan, posiekane pistacje, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy. Całość podlać stopniowo kilkoma łyżkami wody pozostawionej po gotowaniu makaronu i wymieszać.
Podawać od razu, oprószając dodatkową porcją parmezanu, pistacji i świeżo mielonego pieprzu oraz roszponką.
⠀
⠀
⠀
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]