Lekki makaron z pistacjami

Składniki (na 2 porcje):

  • 140 g makaronu typu wstążki,
  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 300g)
  • 32 g parmezanu lub innego twardego sera (4 łyżki)
  • garść pistacji (ok. 30g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 2 garście roszponki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Gotowy odcedzić zostawiając wcześniej ok. 1/2 szklanki wody, w której makaron się gotował. Końcówki szparagów odłamać. Resztę warzywa umyć.Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi i smażyć je kilka minut, aż zmiękną i nieco się zrumienią. Dołożyć ugotowany makaron, starty parmezan, posiekane pistacje, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy. Całość podlać stopniowo kilkoma łyżkami wody pozostawionej po gotowaniu makaronu i wymieszać.

Podawać od razu, oprószając dodatkową porcją parmezanu, pistacji i świeżo mielonego pieprzu oraz roszponką.





Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Deser o smaku batonika pierrot
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.