Makaron z pieczoną fetą i pomidorami

Makaron z pieczoną fetą i pomidorami

Składniki (na 2 porcje):

  • 160 g makaronu orkiszowego
  • 120 g sera feta (polecam prawdziwe fetę a nie ser kanapkowy, do kupienia w Lidlu lub w Biedronce)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 300 g pomidorków koktajlowych
  • szczypta płatków chili lub papryczki chilli
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • garść rukoli

Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki, ząbki czosnku w łupinach, kostkę fety, skrapiamy wszystko obficie oliwą, posypujemy ziołami i płatkami chilli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.W tym czasie gotujemy makaron al dente.Z piekarnika wyjmujemy fetę z pomidorkami. Ząbki czosnku wyciskamy z łupinek, dodajemy dwie łyżki wody z gotowania makaronu i widelcem wszystko rozdrabniamy i mieszamy. Do rozdrobnionej fety i pomidorków dodajemy odcedzony makaron, mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą


Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 564 kcal Białko: 20 g Węglowodany: 65 g Tłuszcz: 25 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Ekspresowa zupa- krem z pomidorów z ciecierzycą i parmezanem
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.