Składniki (na 2 porcje):
- 160 g makaronu orkiszowego
- 120 g sera feta (polecam prawdziwe fetę a nie ser kanapkowy, do kupienia w Lidlu lub w Biedronce)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3 ząbki czosnku
- ok. 300 g pomidorków koktajlowych
- szczypta płatków chili lub papryczki chilli
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- garść rukoli
⠀
Sposób przygotowania:
W naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki, ząbki czosnku w łupinach, kostkę fety, skrapiamy wszystko obficie oliwą, posypujemy ziołami i płatkami chilli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.W tym czasie gotujemy makaron al dente.Z piekarnika wyjmujemy fetę z pomidorkami. Ząbki czosnku wyciskamy z łupinek, dodajemy dwie łyżki wody z gotowania makaronu i widelcem wszystko rozdrabniamy i mieszamy. Do rozdrobnionej fety i pomidorków dodajemy odcedzony makaron, mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą
Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 564 kcal Białko: 20 g Węglowodany: 65 g Tłuszcz: 25 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]