Składniki (na 3 porcje):
- 100 g łososia wędzonego
- 210 g makaronu pełnoziarnistego
- 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 70 g śmietany 36% tłuszczu ( 7 łyżek)
- 16 g parmezanu
- 20 g słonecznika łuskanego
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory i poddusić, następnie zblendować całość. Do pomidorowego sosu wlać śmietanę, dodać łososia podzielonego na kawałki. Podgrzewać, aż sos się jeszcze lekko zredukuje. Dodać posiekany koperek i podprażone pestki słonecznika, doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Makaron ugotować al dente. Dodać sos do makaronu, wymieszać. Podawać z tartym parmezanem.
Wartość odżywcza na 1 porcję: Energia: 533 kcal Białko: 24 g Węglowodany: 62 g Tłuszcz: 22 g
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]