Makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Składniki (na 3 porcje):

  • 100 g łososia wędzonego
  • 210 g makaronu pełnoziarnistego
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 70 g śmietany 36% tłuszczu ( 7 łyżek)
  • 16 g parmezanu
  • 20 g słonecznika łuskanego
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory  i poddusić, następnie zblendować całość. Do pomidorowego sosu wlać śmietanę, dodać łososia podzielonego na kawałki. Podgrzewać, aż sos się jeszcze lekko zredukuje. Dodać posiekany koperek i podprażone pestki słonecznika, doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Makaron ugotować al dente. Dodać sos do makaronu, wymieszać. Podawać z tartym parmezanem.


Wartość odżywcza na 1 porcję:  Energia: 533 kcal  Białko: 24 g   Węglowodany: 62 g   Tłuszcz: 22 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Zupa krem z buraka, selera i jabłka z mleczkiem kokosowym
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.