Kotleciki z bobu

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jajka
  • 500g bobu
  • 4 łyżki posiekanej młodej cebulki
  • 40g bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki koperku
  • 200 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok. 10 – 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały). Odcedzić, obrać z łupinek. W większej misce wymieszać 1 jajko z 4 łyżkami panierki lub bułki tartej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, i posiekaną cebulką. Dodać obrany bób, rozgnieść go widelcem (niekoniecznie dokładnie) i połączyć ze składnikami w misce. Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w roztrzepanym jajku i delikatnie obtoczyć w pozostałej łyżce panierki. Usmażyć na oliwie z dwóch stron (krótko, na złoty kolor). Podawać z tzatziki lub jogurtem i koperkiem.





Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Orzeźwiająca sałatka z mango, kurczakiem oraz sosem balsamicznym
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.