Składniki (na 2 porcje):
- 2 jajka
- 500g bobu
- 4 łyżki posiekanej młodej cebulki
- 40g bułki tartej
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki koperku
- 200 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok. 10 – 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały). Odcedzić, obrać z łupinek. W większej misce wymieszać 1 jajko z 4 łyżkami panierki lub bułki tartej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, i posiekaną cebulką. Dodać obrany bób, rozgnieść go widelcem (niekoniecznie dokładnie) i połączyć ze składnikami w misce. Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w roztrzepanym jajku i delikatnie obtoczyć w pozostałej łyżce panierki. Usmażyć na oliwie z dwóch stron (krótko, na złoty kolor). Podawać z tzatziki lub jogurtem i koperkiem.
⠀
⠀
⠀
Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]