Barszcz ukraiński 

Składniki (na 5 porcji):

  • 1,5 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 czerwone buraki
  • 4 ziemniaki
  • 2 litry buliony warzywnego
  • 1 puszka białej fasoli 400 g (lub szklanka suchej fasoli wcześniej namoczonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu, koperek lub pietruszka
  • 1 pomidor lub 4 łyżki pomidorów z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

W szerokim garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka z zupą. Zalać gorącym bulionem i zagotować. W międzyczasie dodać fasolkę, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn. Dodać obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.
Podawać z kwaśnym jogurtem, jajkiem, pietruszką lub koperkiem.


Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 351 kcal

Białko: 19 g

Tłuszcz: 9 g

Węglowodany: 50 g

Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 1 Średnia: 5]
Czytaj:  Kolorowa sałatka z kurczakiem, warzywami oraz sosem balsamicznym
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.