Składniki (na 5 porcji):
- 1,5 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 czerwone buraki
- 4 ziemniaki
- 2 litry buliony warzywnego
- 1 puszka białej fasoli 400 g (lub szklanka suchej fasoli wcześniej namoczonej)
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu, koperek lub pietruszka
- 1 pomidor lub 4 łyżki pomidorów z puszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 jajek
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
W szerokim garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka z zupą. Zalać gorącym bulionem i zagotować. W międzyczasie dodać fasolkę, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn. Dodać obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.
Podawać z kwaśnym jogurtem, jajkiem, pietruszką lub koperkiem.
⠀
⠀
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 351 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 50 g