Kurczak w sosie cukiniowo-cytrynowym

Składniki (na 1 porcję):

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 200 g cukinii
  • łyżeczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • sok 1/2 cytryny
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • łyżka mąki orkiszowej
  • 50 g kaszy pęczak
  • 125 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paski, posypać solą i pieprzem. Wrzucić do gotującego się bulionu, dodając pod koniec gotowania startą cukinię z drobno posiekana natką pietruszki oraz skórką i sokiem z cytryny, gotować 5 minut. Po tym czasie mąkę dobrze rozmieszać ze śmietanką i wlać do sosu, mieszając zagotować, doprawić do smaku. Podawać z kaszą.





Kliknij aby oddać głos
[Wszystkie: 0 Średnia: 0]
Czytaj:  Barszcz ukraiński 
Umów się na wizytę

Zapraszam do kontaktu.